image image image
image

Reisbureau voor reizen naar Scandinavië, Groot-Brittannië, Ierland en IJsland

Scan Britain, uw online reisagent met meer dan 20 jaar ervaring voor reizen door heel Noord Europa

Highlands & Lowlands IJsland

9-daagse autorondreis IJsland 2022 per 4-Wheeldrive langs eenvoudige hotels en guesthouses met standaard kamers.
Rondreis voor avontuurlijk ingestelde mensen incl. autohuur en vlucht naar IJsland.

 

 • Veel hoogtepunten van IJsland op de route
 • Een 4-WD reis, zodat u IJsland werkelijk ziet
 • Route door Landmannalaugur
 • Over de Kjölur Hoogvlakte
 • 2 routes "off-the-road"
 • Een complete IJsland reis in 9 dagen, incl huur 4-WD


Een 9-daagse rondreis voor de avontuurlijk ingestelde reiziger. De reis is uitsluitend geschikt voor 4-wheeldrives, aangezien sommige onverharde wegen in het binnenland alleen begaanbaar zijn met dit type auto. Dit betekent dat de minimum leeftijd van de bestuurder 23 moet zijn en u bij de huurauto's moet kiezen voor een 4-wheeldrive.

Hoogtepunten

- Thingvelllir Nationaal park
- Geysir & Gullfoss
- Off road over de Kjölur hoogvlakte
- Zwavelgeur in Myvatn
- Dettifoss waterval
- Vatnajökull gletsjer
- Skaftafell Nationaal Park
- Met uw 4 WD rijden door Landmannalaugar

Reisschema:

 • Dag 1: Amsterdam-Reykjavik-Selfoss/Hveragerdi, 100km
 • Dag 2: Selfoss-Akureyri via Gullfoos en Strokkjur, ca 350 km
 • Dag 3: Skagafjördur-Myvatn, ca 220 km
 • Dag 4: Myvatn-Egisstadir, ca 165 km
 • Dag 5: Egilsstadir-Höfn, ca 250 km
 • Dag 6: Höfn-Skaftafell, ca 150 km
 • Dag 7: Skaftafell-Selfoss, ca 300 km
 • Dag 8: Selfoss-Reykjavik, ca 50 km
 • Dag 9: Reykjavik-Amsterdam, ca 50 km

Routebeschrijving

Dag 1: Amsterdam - Keflavik/Reykjavik - Selfoss, ca 100 km

Na aankomst op de luchthaven neemt u de huurauto in ontvangst en rijdt u over het schiereiland Reykjanes naar de omgeving van Selfoss/Hveragerdi. U maakt tijdens dit ritje al een beetje kennis met het landschap van IJsland en kunt u verheugen op wat u de komende dagen te wachten staat. U rijdt voorbij de Blue Lagoon en Reyjavik. U kunt op de aankomstdag een bad nemen, indien u dit wilt, maar ook wachten tot het einde van de reis. De heuvels achter Hveragerdi zijn bezaaid met wandelpaden en stomende bronnen.

 

Dag 2: Selfoss -Skagafjördur of Akureyri, ca. 350 km

Na het ontbijt vertrekt u naar het Thingvellir Nationaal Park. Historisch gezien is Thingvellir een belangrijke plaats; onder andere werd hier in 1944 de onafhankelijkheid van IJsland uitgeroepen. Het bijzondere aan het park is het feit dat hier de breuklijn ligt van het Amerikaanse en Europese continent. De aardplaten schuiven jaarlijks enkele millimeters uit elkaar en dat maakt van Thingvellir een steeds veranderend park. Niet ver hiervandaan ligt het geisergebied waar de geiser Strokkur trouw iedere 5-15 minuten het water 25 meter omhoog spuit én de Gullfoss waterval, de 'gouden' waterval. U gaat off the road verder; uw 4-wheeldrive is noodzakelijk. De Kjölur-route is ca. 200 km lang en mag niet worden bereden met een gewone personenauto. De weg verbindt het noorden met het zuiden en gaat tussen twee gletsers door. U passeert het schitterend gekleurde gebied Hveravellir, dat tussen de gletsjers Langjökull en Hofsjökull ligt.

 

Dag 3: Akureyri - Myvatn, ca. 220 km

U gaat op weg naar Akureyri, de tweede stad van IJsland en op slechts 40 kilometer van de poolcirkel gelegen. Daarom is het verwonderlijk dat Akureyri een botanische tuin heeft. Toch is dit mogelijk vanwege het milde klimaat. De stad kent een aantal oude huizen en gebouwen en de meeste bezienswaardigheden liggen ten zuiden van de rivier de Gleri de die de stad splitst. Vervolgens naar het wonderlijke gebied rondom het Myvatn meer. In dit vulkaangebied ruikt, voelt en ziet u wat IJsland zo bijzonder maakt: de damp spuit uit de gaten, overal zijn pruttelende modderpoelen en u ruikt de doordringende geur van de zwavel. Hete bronnen, lavagrotten, de bijzondere rotsformaties bij Dimmuborgir, het vulkanische gebied bij Krafla en de pseudo-kraters van Skutustadir maken dit gebied compleet. Houdt uw camera bij de hand want u zult hem vaak gebruiken.

 

Dag 4:  Myvatn - Egilsstadir, ca. 165 km

Vanuit Myvatn gaat u richting het Tjörnes schiereiland. Via Husavik rijdt u naar het Jökulsargljufur Nationaal Park, met de imposante Asbyrgi canyon, die de vorm van een hoefijzer heeft. Volgens de oude IJslandse sagen en mythen is de hoefijzervormige Asbyrgi kloof ontstaan door een hoef-afdruk van Sleipnir, het achtbenige paard van de germaanse god Odin. U rijdt verder naar de Dettifoss waterval. Deze waterval is 44 meter hoog en 100 meter breed en daarmee de meest krachtige van IJsland met een enorme verplaatsing van water en modder. De dag eindigt in Egilsstadir aan de oostkust. Ooit stond hier de Egilsstadir boerderij waar verschillende wegen samenkwamen. Men besloot een dorpje te stichten. Het stadje wijkt af van andere IJslandse plaatsen aangezien het niet aan de kust ligt.

 

Dag 5: Egilsstadir - Höfn, ca. 250 km

Via de Oostfjorden met leuke vissersdorpjes en steile rotsen die uit de zee oprijzen, rijdt u naar Almannaskard, vanwaar u een magnifiek uitzicht heeft over de Vatnajökull gletsjer en de kust. Uw eindbestemming is Höfn, een van de weinige dorpjes aan de zuidoostkust van IJsland. Höfn is een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de Vatnajökull gletser en het Nationale Park Skaftafell. Höfn is lange tijd afgesloten geweest van de buitenwereld. Pas toen in de jaren '70 de ringweg werd aangelegd, werd Höfn beter bereikbaar.

 

Dag 6: Höfn -Skaftafell, ca. 150 km

De Jökulsarlon gletsjer lagune biedt een schitterend uitzicht over de gletsjer en de drijvende ijsbergen maken indruk op iedere bezoeker. De stukken ijs breken af van een uitloper van de Vatnajökull gletsjer. Slechts ongeveer 10% is zichtbaar, de rest van de brokstukken is onder water. Via de lagune drijven ze richting de oceaan. Het is mogelijk om -optioneel- een boottochtje te maken over het gletsjermeer. U gaat verder naar het Skaftafell Nationaal Park, een groene oase met uitstekende wandelmogelijkheden.

 

Dag 7: Skaftafell - Selfoss, ca. 300 km

Wederom een dagje off the road. U verlaat de geasfalteerde ringweg en gaat het onverharde binnenland in, met zand- en grindwegen met vuistgrote stenen. Hier ligt het gebied van Landmannalaugar dat gekenmerkt wordt door bijzondere geologische eigenschappen. Het meest opvallend zijn de gekleurde rhyoliet bergen: in roze, bruin, groen, geel en zelfs blauw en paarstinten. Slechts een klein zonnestraaltje is nodig om de bergen te doen 'oplichten'. Een bijzonder natuurverschijnsel. Optioneel kunt u een wandeling maken, eventueel gevolgd door een warm, natuurlijk bad.

 

Dag 8:  Selfoss - Reykjavik, ca. 50 km

Het is maar een korte rit naar de hoofdstad Reykjavik, waar u verder de hele dag kunt verblijven. Reykjavik betekent 'rookbaai'. De eerste kolonist die in IJsland arriveerde, zag de stoompluimen van de hete bronnen aan voor rookpluimen. De stad is verrassend trendy en u kunt er goed winkelen, eten en uitgaan. Blikvanger is de Hallgrimskerk, waarvan het ontwerp van de buitenkant geïnspireerd was op de basaltformaties die gevormd worden door afkoelend lava. Breng een bezoek aan het Saga Museum, het Laugardalur zwembad en maak een stevige wandeling langs het water. 's Avonds kunt u uw vakantie ontspannen afsluiten met een bad in de Blue Lagoon. U dient van te voren een tijdstip te reserveren, de startprijzen liggen vanaf ca. € 55 per persoon. In de zomer is de lagune tot ca. 23.00 uur geopend.

 

Dag 9: Keflavik/Reykjavik - Amsterdam, ca 50 km

Uw rondreis eindigt na het ontbijt. U rijdt terug naar de luchthaven Keflavik waar u de huurauto weer inlevert en terug naar Amsterdam vliegt.

 

Het programma is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen en zet- en drukfouten.

Accommodatie omschrijving

U verblijft in hotels en guesthouses in een standaard kamer (vaak wel met een wastafel). U deelt een badkamer met douche en toilet met andere gasten. Gemiddeld 3 kamers per gedeelde badkamer. Tegen een toeslag kunt u een kamer met eigen badkamer reserveren. U verblijft altijd in het gebied rondom de genoemde plaatsen en niet noodzakelijk in de plaats zelf. Er is geen officiële sterrenklassificatie in IJsland. De accommodatiestandaard is in het algemeen eenvoudig.

Overnachtingen

1 x omgeving Golden Circle (Fludir/Gullfoss) of Selfoss
1 x omgeving Skagafjördur/Akureyri
1 x omgeving Myvatn /Husevik
1 x omgeving Egilsstadir/Oostfjorden
1 x omgeving Höfn
1 x omgeving Skaftafell/Kirkubaerjarklaustur
1 x omgeving Selfoss/Hveragerdi
1 x omgeving Reykjavik

Vervoer

Uw vliegt naar IJsland
Op IJsland huurt u een 4 wd auto (Wij helpen u graag bij het uitzoeken van de mogelijkheden)

Prijzen 2022

 

prijzen per persoon 2022
prijs alleen de rondreis
prijzen incl. vluchten en huurauto zijn. flexibel  i.v.m.  de  vluchtprijzen.
Prijs kan hoger zijn of soms iets lager.
2-persoons
kamer l/o
excl.reis en huurauto
2-persoons
kamer l/o
excl. reis en huurauto
2-persoons
kamer l/o
met vlucht en huurauto
2-persoons
kamer l/o
met vlucht en huurauto
Kamertype* A
 zonder faciliteiten
B
met
faciliteiten
A
 zonder
faciliteiten
B
 met
faciliteiten
20/06-05/09 v.a. € 935 v.a. € 1270 v.a. € op aanvraag v.a. € op aanvraag
06/09-30/09 v.a. € 823 v.a. € 1118 v.a. € op aanvraag v.a. € op aanvraag
* A= kamer zonder faciliteiten, (Faciliteiten op de gang).
* B= kamer met faciliteiten
De prijs is flexibel i.v.m. de vluchtprijzen en de te kiezen 4x4WD.

Reserveringskosten: € 27,00

SGR-bijdrage per persoon: € 5,00

Calamiteitenfonds:  € 2,50

Inbegrepen indien vlucht en huurauto gewenst:

 • Vlucht Amsterdam-Reykjavik v.v.
 • Luchthavenbelasting en brandstofheffing
 • Huurauto Suzuki Jimny 4-wheeldrive (of gelijkwaardig) incl. CDW, diefstalverzekering, ongelimiteerd aantal kilometers en tax. Zie Voorwaarden autohuur IJsland
 • 8 Overnachtingen in een 2-persoonskamer, naar keuze standaard of met bad/douche/toilet. - U verblijft op basis van logies en ontbijt
 • Reisbeschrijving (deels Engelstalig)

*Goedkope vluchten kunnen enkel geannuleerd worden tegen 100% kosten. Indien u dit niet wilt, dient u een hogere boekingsklasse te boeken (met toeslag). Vraag hier naar bij uw offerteaanvraag/boekingsopdracht.

Vraag naar de mogelijkheden voor een 4x4 WD.

 

Niet inbegrepen:

 • Entree- en parkeerkosten.
 • Toeslag andere type auto

Vertrekmogelijkheden: Dagelijks, indien vluchten beschikbaar.

Boeken

Wilt u een offerte of boeken? Vul het offerte/boekingsformulier in en kies bij Rondreis: 9-daagse rondreis Highlands & Lowlands met 4-WD in IJsland. Wij zenden u spoedig een prijsopgave.

image