image image image
image

Reisbureau voor reizen naar Scandinavië, Groot-Brittannië, Ierland en IJsland

Scan Britain, uw online reisagent met meer dan 20 jaar ervaring voor reizen door heel Noord Europa

IJsland, vakantieland land van ijs en vuur, maar ook van het hippe Reykjavík.

Bezoek tijdens uw vakantie de schitterende therapeutische Blauwe Lagune, maar vooral ook kokende modderpoelen, spuitende geisers, gletsjers en watervallen, walvissen, reizen door het binnenland met een 4 x 4 Wheeldrive. De zomers zijn verbazend warm en groen. De dagen zijn dan lang en in de winter kun je de verbazende groene, blauwe, gele en roze lichtgolven van het noorderlicht in de nacht aanschouwen. Daarbij is het minder koud dan verwacht. Reis met eigen auto en de ferry van Smyrilline vanuit Denemarken naar IJsland of vlieg naar Reykjavik en huur een auto. Boek de ferry of het vliegtuig en een rondreis door IJsland bij Scan Britain.


Algemene informatie IJsland

Autorijden in IJsland
De Ringweg (nr. 1) in IJsland is 1400 kilometer lang en ligt rondom het hele (ei) land. De meeste bezienswaardigheden zijn vanaf de Ringweg te bezichtigen, dus een uitstekende route en geschikt indien u voor het eerst in IJsland bent. Buiten de goed geasfalteerde ringweg, zijn er verharde (gravel)wegen die minder goed van kwaliteit zijn en waar u de snelheid moet aanpassen. Een aantal wegen in het binnenland zijn onverhard (F-wegen) , 'off the road' en om hier te mogen rijden, is het verplicht om een 4-wheeldrive auto te huren. Tijdens langere rondreizen is het prettig om een wat luxere auto te huren. Zorg dat uw tank altijd vol is, aangezien het aantal benzinestations beperkter is dan in Nederland en ze liggen verder uit elkaar. In de winter is een 4-wheeldrive met winterbanden verplicht. Bij hevige sneeuwval wordt de weg tijdelijk afgesloten en kan het gebeuren dat ter plaatse uw reisprogramma moet worden aangepast.

Bevolking
IJsland heeft ca. 340.000 inwoners waarvan er 120.000 in de hoofdstad Reykjavik wonen. Het binnenland is nagenoeg onbewoond, de rest van de bevolking woont verspreid door het land aan de kust. IJsland heeft een gemiddelde bevolkingsdichtheid van 2,8 per vierkante kilometer. IJslanders zijn in het algemeen Scandinavisch/Noors ingesteld (nakomelingen van de Vikingen), buitengewoon vriendelijk en gastvrij, hoog opgeleid, eerlijk en heel modern. Ze hechten veel waarde aan familietradities.

Elektriciteit
De netspanning is 220 volt, en de meeste stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland.

Eten & drinken
Veel IJslandse gerechten worden bereid met vis en schapen- of lamsvlees. Vis wordt doorgaans gerookt, gedroogd, gekookt of gebakken. Populaire vissoorten zijn schelvis, schol, zalm, forel, garnalen en kabeljauw. De nationale specialiteit is hangikjöt, een gerecht van gerookt en gekookt lamsvlees. Fruit en groente zijn wat schaarser dus die komen ook minder vaak op het menu voor. Aparte gerechten zijn met walvis of papegaaiduiker. Er worden traditioneel wat afwijkende gerechten gegeten, waarvan over de smaak te twisten valt. Dat er zaken worden gegeten die voor sommigen weerzinwekkend zijn, komt voor uit vroegere tijden, waarin armoe en schaarste was en op het eiland simpelweg niets anders eetbaars was. Het bekendste is gefermenteerd haaienvlees, een delicatesse. Het haaienvlees van de pas gevangen haai bevat zeer giftige stoffen dus wordt het maanden opgehangen en gedroogd tot het wel ‘eetbaar’ is. IJsland’s bekendste zuivelgerecht is skyr, een yoghurt van afgeroomde melk geserveerd met room en bosbessen. Lekker zijn ook de pannenkoeken met slagroom en rabarberjam. Het IJslandse ontbijt is een lichte maaltijd en bestaat meestal uit yoghurt, ontbijtgranen, brood, kaas of wordt en koffie/thee. IJslanders drinken veel koffie en het is ook een sociaal gebeuren: even gezellig bijkletsen met vrienden en familie. Alcohol is prijzig.

Feestdagen
Nieuwjaarsdag, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerstmis hebben dezelfde data als in Nederland.
Extra: Onafhankelijkheidsdag/Nationale feestdag: 17 juni

Fooien
Service and BTW zijn altijd inbegrepen in de prijzen.

Geld & credit cards
De munteenheid in IJsland is de IJslandse Kroon (ISK). U kunt overal goed met uw creditcard terecht (die u overigens verplicht nodig heeft indien u een auto huurt) en pinautomaten zijn in de grote plaatsen eveneens makkelijk te vinden. IJslanders betalen bijna alles met een pas, zelfs kleinere bedragen. Zorg dat u de pincode van uw creditcard weet.

Gezondheid
IJslanders hebben een zeer gezonde levensstijl, dankzij schone lucht. U kunt water uit de kraan drinken. Er zijn apotheken en medische centra in de grotere steden. Reykjavík telt een groot aantal artsen en specialisten. U heeft geen vaccinaties nodig om IJsland te bezoeken.

Klimaat en kleding
Dankzij de Golfstroom is het op IJsland echt niet zo koud als iedereen denkt. De temperaturen zijn gematigd en de gemiddelde temperatuur in juli in Reykjavik ligt rond 11°C. Tijdens de zomer wordt het in het noorden en westen van IJsland vaak het warmst. Het weer op IJsland kan iedere 15 minuten veranderen. U dient dus kleding voor alle weertypen mee te nemen. Goede wandelschoenen zijn eveneens onontbeerlijk én… zwemkleding. In de winter dient u warme kleding mee te nemen en het is goed om u in lagen te kleden. Een muts, sjaal en handschoenen behoren zeker tot uw winteruitrusting.

Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse nationaliteit kunnen met een geldig paspoort of ID-kaart naar IJsland reizen. Uw paspoort of ID kaart moet echter nog wel 3 maanden geldig zijn na vertrek uit IJsland.

Taal
De voertaal in IJsland is IJslands maar u kunt uitstekend met Engels terecht.

Telecommunicatie
IJsland is een modern land dus er is veel mogelijk op het gebied van mobiele telefonie en internet. Echter, in de afgelegen gebieden dient u rekening te houden met minder bereik. Voor eventuele extra kosten van mobiele telefonie en internet dient u zich te wenden tot uw provider, aangezien dit afhankelijk is van uw abonnement. Het internationale nummer voor IJsland is 00-354 waarna u lokale nummers kunt bellen.

 

Tijdsverschil
In IJsland heeft men het hele jaar door Greenwich Meantime (GMT). In de zomer is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de winter is het tijdsverschil 1 uur. De dagen zijn lang in de zomer, zeker in het noorden. In het voor- en najaar is de zonsop- en ondergang vergelijkbaar met de situatie in Nederland. In de winter zijn de dagen korter en komt de zon aan het einde van de ochtend op en wordt het rond 16.00 uur alweer donker. Bij een heldere lucht een perfecte situatie om het noorderlicht te aanschouwen.


Veiligheid
 IJsland is heel veilig. Er is bijna geen criminaliteit of armoede. Ook in Reykjavik kunt u zich veilig op straat bewegen.