image image image
image

Reisbureau voor reizen naar Scandinavië, Groot-Brittannië, Ierland en IJsland

Scan Britain, uw online reisagent met meer dan 20 jaar ervaring voor reizen door heel Noord Europa

Geniet tijdens uw vakantie van Wales van uw rondreis in uw kasteelhotel, B&B's of vakantiewoning.

Wist u dat u in Wales kunt slapen in kastelen, lekker kunt eten, en van de prachtige natuur kunt genieten. Denk daarbij eens aan de verschillende nationale parken als Snowdinia National Park, Brecon Beacons National Park of Pembrokeshire Coast National Park. En wat dacht u van de uitgestrekte stranden, talloze eilandjes en dolfijnen en walvissen die er te spotten zijn? Geniet van evenementen, festivals, kunst en cultuur. Wales maakt deel uit van Groot-Brittannië maar heeft een eigen taal, een Keltische geschiedenis die teruggaat naar voor de Romeinen, en veel kastelen om te bezoeken.Boek uw vakantie of rondreis naar Wales bij Scan Britain, de specialist voor reizen naar geheel Groot Brittannië en Ierland.

 

 

Algemene informatie Wales en Engeland

 

Autorijden in Wales en Engeland

In Groot-Brittannië wordt links gereden en verkeer op een rotonde heeft altijd voorrang. Groot-Brittannië heeft geen uitgebreid snelwegennet en je zult veel gebruik maken van provinciale wegen. Op alle borden zijn de afstanden in mijlen aangegeven (een mijl is ca. 1,6 km).

Tolwegen
Groot-Brittannië telt weinig tolwegen. Wel is er in januari 2004 een tolweg geopend in de buurt van Birmingham, om de drukke M6 te ontlasten. Tussen de afslagen 4 en 11a kunt u ervoor kiezen dit drukke stuk weg te ontlopen door dit stuk tolweg te kiezen.

Voor sommige bruggen en tunnels betaalt u ook tol, zoals bijvoorbeeld de Dartford Crossing. Actuele informatie hierover kunt u nalezen op de website van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/groot-brittannie/informatie/tol.

 

Parkeren
Verboden te parkeren in straten waar een dubbele gele streep langs de trottoirband getrokken is. Als u van plan bent met de auto naar Londen te gaan is het aan te raden de auto in een van de buitenwijken te parkeren en met het openbaar vervoer verder te reizen. De kosten van parkeren in de binnenstad kunnen flink oplopen.

 

Verkeersregels

VisitBritain heeft een aantal afwijkende verkeersborden en verkeersregels voor u op een rijtje gezet op www.visitbritain.nl.

Gordels zijn verplicht voor de bestuurder en degene(n) naast haar/hem. Als de achterzetels voorzien zijn van gordels, moeten ze door inzittenden worden gebruikt.
Er staan strenge straffen op rijden onder invloed in Groot-Brittannië.
Zowel motorrijders als passagier zijn verplicht een helm te dragen op de motor. Ook bromfietsers moeten een helm dragen.en tevens in het bezit zijn van een bromfietscertificaat, of rijbewijs (A of B). De snorfiets is in Groot-Brittannië niet bekend en valt  dezelfde regels als een bromfiets.

 

Koplampen
Koplampen van uw auto staan afgesteld op de berm. Dit betekent dat ze in Groot-Brittannië op de andere weghelft schijnen, waardoor ze tegenliggers kunnen verblinden. Aangezien het verblinden van de tegenligger verboden is, wordt u aangeraden uw koplampen af te plakken als u van plan bent in het donker te rijden. Hiervoor zijn speciale stickers in Nederland te koop o.a. bij de ANWB. U kunt echter ook zelf uw koplampen afplakken.

 

Tanken
Tankstations zijn overal langs de doorgaande wegen te vinden. Alle grote oliemaatschappijen zijn in Noorwegen vertegenwoordigd. De benzineprijzen variëren van plaats tot plaats, omdat elk benzinestation de prijzen zelf kan bepalen. Richtprijzen: Euro95 (omgerekend) ca. € 1,75 per liter en diesel (omgerekend) ca. € 1,70 per liter. Er zijn 2 soorten diesel. De afviftsfri/btw-vrije rode diesel mag u niet tanken: u krijgt een hoge boete als u betrapt wordt. LPG is zeer beperkt verkrijgbaar, slechts bij enkele benzinestations in de grotere steden. Door de afstanden liggen de benzinestations wat verder uit elkaar dan in Nederland dus zorg altijd voor een volle tank.

Bron: Visit Britain


In geval van Nood

In Engeland, Schotland en Wales kunt u in geval van nood bellen met nummer 112 of met 999. Via beide nummers kunt u zowel politie, brandweer als ambulance bereiken. Het gebruik van de nummers is gratis, maar ze zijn alleen bedoeld voor echte noodgevallen. Aan de kust kunt u via nummer 999 ook verbonden worden met de Britse kustwacht, the Royal National Lifeboat Institute.
Bent u iets kwijtgeraakt of is er iets van u gestolen, doe dan altijd aangifte bij de politie. Het verslag van de aangifte heeft u nodig om de schade te verhalen op uw verzekering. Een loket voor verloren voorwerpen (Lost & Found) vindt u op alle grote trein- en busstations.

Elektriciteit
In het Verenigd Koninkrijk gebruikt men andere stekkers en stopcontacten als in Nederland & België. De Britten gebruiken hiervoor aansluitingen met 3 blokvormige pinnen. Wilt u uw eigen apparaten of adapters gebruiken, dan heeft u een verloopstekker nodig. Voltage Het standaard-voltage (zwakstroom) in Engeland, Schotland en Wales is 220/240 AC, 50 Hz.

Feestdagen
• Nieuwjaarsdag | New Year's Day heel Groot-Brittannië - 1 januari
• Extra New Year's Bank Holiday alleen Schotland - 2 januari
• St Patrick's Day alleen Noord-Ierland - 17 maart
• Goede vrijdag | Good Friday heel Groot-Brittannië
• 2e Paasdag | Easter Monday England, Wales en Noord-Ierland
• Early May Bank Holiday heel Groot-Brittannië - 1e maandag in mei
• Spring Bank Holiday heel Groot-Brittannië - laatste maandag in mei
• Summer Bank Holiday alleen Schotland) - 1e maandag in augustus
• Summer Bank Holiday England, Wales en Noord-Ierland - laatste maandag in augustus
• 1e Kerstdag | Christmas Day heel Groot-Brittannië - 25 december
• 2e Kerstdag | Boxing Day heel Groot-Brittannië - 26 december

Op Kerst na zijn op feestdagen (in Groot-Brittannië 'Bank Holidays' genoemd) de meeste bezienswaardigheden en veel winkels geopend. Banken en postkantoren zijn gesloten. Veel Bank Holidays vallen op maandag. Veel Britten gebruiken deze lange weekenden voor een korte vakantie in eigen land. Houd rond die data dus rekening met een beperkt aanbod aan accommodatie en hogere prijzen..

Fooien
In Groot Brittannië wordt over het algemeen10-15% fooi gegeven. Dat geldt voor taxiritten en in de horeca/restaurants. Veel restaurants voegen automatisch een servicekosten toe aan de rekening, dus controleer dit voordat je een fooi geeft. Heb je eten besteld voor bezorging op je vakantie-adres dan hoef je geen fooi te geven. Natuurlijk wordt een kleine tip van enkele extra ponden wel op prijs gesteld.

Geld & credit cards
U betaalt in Groot Brittannië met ponden (pound Sterling of GBP). Schotland heeft zijn eigen bankbiljetten met dezelfde waarden. Ondanks dat Schotse ponden geldig zijn in Engeland (op biljetten van 1 pond na), raden we u aan, voor het verlaten van Schotland, de Schotse boljetten om te wisselen voor Engelse biljetten. U kunt met praktisch alle Nederlandse bankpassen geld pinnen in Groot-Brittannië. Meestal geeft dit ook de beste wisselkoers. Wilt u contant geld inwisselen dan kan dat op diverse plekken bij ‘bureaux de change’.
U vindt deze mogelijkheid o.a.bij:
• Banken
• Reisbureaus
• Postkantoren
• Vliegvelden
• Grote treinstations

U kunt met de meeste Nederlandse bankpassen met pin betalen in Britse winkels en restaurants. Staat het Maestro-logo op uw bankpas en is hij geldig in Europa (of zelfs wereldwijd)? Dan kunt u ermee betelen.

Controleer van tevoren nog even bij uw bank of de pas geldig is. U kunt bij veel banken de geldigheid voor Europa aanzetten via hun app. Kunt u in Nederland contactloos betalen met uw pas, dan kan dat in Groot-Brittannië meestal ook.
Van de creditcards worden Visa en Mastercard het meest geaccepteerd. American Express en Diners Club zijn minder gebruikelijk, maar worden nog wel bij veel gelegenheden aangenomen (vooral in de horeca). Sommige kleine horecagelegenheden of bijvoorbeeld marktkraampjes, accepteren alleen contant geld. Creditcards zijn niet altijd geldig bij kleine winkels en guesthouses, of alleen bij besteding van een minimum bedrag (vaak vanaf £5).

U kunt ook geld opnemen met uw kaart bij een geldautomaat (ATM). Houd er rekening mee dat uw bank of creditcardmaatschappij hiervoor kosten kan rekenen. Bij creditcards liggen deze kosten hoger dan bij betaalkaarten.


Hotels/Guesthouses/B&B's
In Groot Brittannië is een grote verscheidenheid aan soorten van accommodaties, van groot tot zeer klein, van zeer luxe kasteelhotels tot eenvouduige B&B's met 1 of 2 kamers.

Klimaat en kleding

Klimaat is vergelijkbaar met Nederland. In de hooglanden in Schotland en andere berggebieden in Engeland of Wales, kan het weer snel omslaan. Houdt daar rekening met goede outdoor kleding en wandelschoenen.


Reisdocumenten
Na het referendum waarbij het VK gestemd heeft om de Europese Unie te verlaten (de Brexit), zijn er veel vragen over de benodigde papieren voor het reizen naar Engeland, Schotland en Wales. Momenteel zijn er geen veranderingen in de manier waarop men naar Groot-Brittannië reist. De volgende richtlijnen gelden nog zeker tot en met 31 december 2020. Wat daarna gaat gebeuren is nog niet zeker.
Inwoners van Nederland of België hebben een geldig paspoort of Europese ID-kaart nodig voor een bezoek aan Groot-Brittannië. Het reisdocument moet minimaal geldig zijn tot en met de dag van uw terugreis.

Taal
Engels is de voertaal, maar in Wales en Schoptland wordt vaak een dialect gesproken.

Telecommunicatie
Indien u vanuit Engeland naar Nederland belt, toetst u 0031, dan het netnummer zonder 0 en vervolgens het abonneenummer. Vanuit Nederland naar Groot-Brittannië draait u (00) gevolgd door de code voor Groot-Brittannië (44). Tip: zorg ervoor dat de nummers in het telefoonboek van uw mobiele telefoon al beginnen met 0031, dan kunt u meteen bellen met uw mobiele telefoon.

Bellen via Wi-Fi
Gratis Wi-Fi is veelvuldig te vinden. In uw hotel, bij koffietentjes en zelfs in musea en attracties. Is de verbinding een beetje in orde dan kunt u bellen via bijvoorbeeld FaceTime of WhatsApp. In een museum of horecagelegenheid graag op bescheiden volume als het kan.
Bron: VisitBritain

 

Brexit:

Vanaf 1 januari 2021 zijn de Brexit afspraken ingegaan. Bekijk de belangrijkste veranderingen, welke voor uw reis naar het Verenigd Koninkrijk van belang kunnen zijn,

 

Tijdsverschil
Groot-Brittannië zit in de tijdzone van de Greenwich Mean Time (GMT). Het is hier altijd 1 uur vroeger dan in Nederland waar we onder de European Standard Time vallen. Net als in Nederland kent het Verenigd Koninkrijk een zomertijd waarbij de klok 1 uur vooruit gaat, de British Summer Time (BST). Zomer- en wintertijd gaan in Engeland, Schotland en Wales op dezelfde dagen in als in Nederland. Het tijdsverschil blijft dus 1 uur.