image image image
image

Reisbureau voor reizen naar Scandinavië, Groot-Brittannië, Ierland en IJsland

Scan Britain, uw online reisagent met meer dan 20 jaar ervaring voor reizen door heel Noord Europa

Najaarsreis Noord-Noorwegen

8-daags Zeilreis Walvissen & Wonderen,
een najaarsreis door de Noord Noorse fjorden op zoek naar walvissen en het noorderlicht.

 

Noorderlicht: 20 passagiers en 10 hutten
5 bemanningsleden
46 meter lanf en 6,5 m. breed


De reis start in Tromsø en brengt ons via de prachtige Noorse Fjorden en eilanden naar het noordelijkere havenstadje Skjervøy. Grote scholen haring hebben zich hier de afgelopen jaren verzameld en trekken grote aantallen walvissen aan. Ons belangrijkste doel is om naar de wateren te varen waar we de beste kans hebben om walvissen te spotten. Als de walvissen naar het zuiden zijn verhuisd, varen we een alternatieve route, rond het prachtige eiland Senja. Waar deze reis ons ook brengt, u zult genieten van het prachtige Arctische landschap, de dieren en vogels, de pittoreske stadjes en het sprookjesachtige Arctische licht. Het noorden van Noorwegen is de beste regio ter wereld om het wonder van het noorderlicht te bekijken! In de winter is het daglicht beperkt, waardoor de kans op het zien van het noorderlicht extra groot is. Dit magische fenomeen is alleen volledig te zien als de lucht helder en donker is, met minimale lichtvervuiling door de beschaving. Omdat de overgang is begonnen van 24 uur daglicht naar zonsondergang, ervaren we ook 's ochtends en 's avonds prachtige violette en andere pasteltinten aan de hemel.

 

Schip Het schip is authentiek ingericht wat een gezellige, informele en nautische sfeer aan boord geeft. Er is een ruime zithoek in de salon op het boven- en benedendek voor maximaal 20 passagiers. Er is een kleine bordbibliotheek beschikbaar gevuld met informatieve lezingen over het betreffende gebied, maar ook enkele mooie romans. Daarnaast is er een kleine, gezellige bar in de salon op het bovendek.

 

Verzorging
Je verblijft 7 nachten in een (gedeelde)2-persoonshut op basis van volpension, maar u kunt ook kiezen voor een eigen privé hut.
Het schip biedt gezellige, authentieke nautische accommodatie voor 20 reizigers, met kleine maar comfortabele tweepersoonshutten. Alle hutten hebben 2 bedden boven elkaar, een ingebouwde kledingkast en een wastafel met warm en koud water. Er zijn gedeelde douches (4) en toiletten (5). De hutten hebben matglas in het plafond, waardoor daglicht de hutten kan binnendringen

 

Transfers
Reis naa Tromsø is niet inbegrepen, maar kan wel op uw verzoek door ons worden verzorgd.

Dagindeling

Dag 1 zaterdag: Start avontuur in Tromsø.

U komt aan op de internationale luchthaven van Tromsø waar u de flybus rechtstreeks naar de vriendelijke havenstad Tromsø kunt nemen. Deze stad is officieel gelegen in het sub-arctische gebied, omdat het ver boven de poolcirkel ligt. Het biedt een fantastisch startpunt voor het bekijken van de magische natuurverschijnsel van het noorderlicht en voor het spotten van walvissen in de nabijgelegen fjorden. Als je de kans hebt, is het een absolute must om de Arctische kathedraal te bezoeken of met de iconische Fjellheisen-kabelbaan naar de berg Floya te rijden. Hier heb je een prachtig panoramisch uitzicht op de Arctische stad en de omgeving die gegarandeerd prachtige foto's opleveren. Ons zeilschip Noorderlicht ligt klaar in de haven van het centrum van Tromsø. U bent vanaf 16:00 uur welkom aan boord. Na ontvangst door de bemanning en een heerlijk eerste 3-gangen diner is er 's avonds nog tijd om de stad te verkennen.

 

Dag 2: Fjordcruise naar walvisobedingsgebied

Vroeg in de ochtend varen we naar het noorden richting de fjorden waar de walvissen dit jaargetijde zijn gezien. Zodra we de haven van Tromsø verlaten, passeren we de indrukwekkende Tromsø-brug waar de top van onze masten de brug bijna schrapen. De fjorden waar we vandaag doorheen varen staan bekend om hun schoonheid met ruige  sneeuw bedekte toppen en een rijk dierenleven. We kunnen met wat geluk onderweg onze eerste orka's spotten of de imposante zeearend voorbij zien vliegen. De zeearend is de grootste roofvogel van Europa en kan een spanwijdte hebben van maximaal 2,4 meter. Het is het hele jaar door aanwezig in dit gebied. In de middag gaan we op zoek naar een plek voor de nacht in een van de aantrekkelijke vissersdorpjes in de buurt van Skjervøy.

 

Dag 3-4: Op zoek naar walvissen
Het mineraalrijke water rond de kust van Skjervøy is de thuisbasis van grote populaties haring en plankton, die op hun beurt bultruggen en orka's aantrekken. Dit maakt dit gebied een van de beste plekken ter wereld voor het spotten van walvissen in grote aantallen. Vandaag hopen we de fjorden te vinden waar de walvissen op haring jagen, zodat we de eer hebben om ze in hun natuurlijke habitat te observeren. Samen kijken we vanaf het dek uit naar de walvissen en zodra we ze vinden, zullen we ze van een veilige en verantwoorde afstand bewonderen zonder ze te storen in hun jacht op voedsel. Als het weer het toelaat, kan het zijn dat de kapitein de motor uitschakelt, zodat het schip één wordt met de natuur en we zelfs de walvissen kunnen horen! Tijdens deze dagen geeft de gids je lezingen over de walvissen, hun gedrag en het unieke ecosysteem onder de golven. In de schemering vinden we een ligplaats voor de nacht, hetzij in de vissershaven van Skjervøy of op een van de prachtige afgelegen eilanden Spildra of Skorpa. Skjervøy is een typische vissersgemeenschap waar de vangst en productie van zeevruchten de belangrijkste bron van inkomsten is. De laatste jaren zijn visteelt en aquacultuur steeds belangrijker geworden. De stad staat ook bekend als de eerste aanloophaven voor het expeditieschip de 'Fram' toen het met Frdtjof Nansen terugkeerde na een expeditie naar de Noordpool in 1896.

 

Dag 5: Stokvis & wandelen met sneeuwschoenen
Vanaf vandaag varen we weer naar het zuiden en doen we de haven van Hamnes aan. Hamnes is een oude handels- en vissersstad uit de 17e eeuw, waar we aanmeren aan een dok naast authentieke houten pakhuizen. Het uitzicht op deze stad wordt gedomineerd door houten planken aan de kustzijde waar kabeljauw wordt gedroogd tot stokvis. De zon en de wind zorgen ervoor dat de vis zijn vocht verliest, wat betekent dat de vis lang kan worden bewaard. De stokvis wordt opgeslagen in de magazijnen waar het schip is afgemeerd. In de kleine winkel naast de magazijnen kunt u meer te weten komen over de stokvis en de traditionele methode van drogen en conserveren. Zodra de zon onder is, kunt u hier prachtige wandelingen maken in de bergen of langs de schilderachtige kust. Tijdens deze wandeling kan het nodig zijn om de sneeuwschoenen aan te trekken (een soort plastic bodemriemen met ijzeren spikes die je grip op sneeuw en ijzige oppervlakken vergroten). Als we geluk hebben, kunnen we elanden of rendieren tegenkomen tijdens onze wandeling. Een andere optie om te landen is Sandneset, een klein rustig stadje waar we de mogelijkheid hebben om aan te meren achter een zagerij. Hier kunnen ook prachtige wandelingen gemaakt worden.

 

Dag 6: Aurora Borealis in Finnkroken
Als de weersomstandigheden vandaag gunstig voor ons zijn, hijsen we de zeilen richting het idyllisch gelegen Finnkroken. In dit kleine dorpje kunt u genieten van de rust, stilte en prachtige natuur en krijgt u een idee van hoe mensen in het hoge Noorden leven. Vanwege de geïsoleerde ligging van dit dorp is er hier niet veel lichtvervuiling door stadslichten. Met een beetje geluk kunnen we 's avonds vanaf het dek de kleuren en de dans van het noorderlicht in de lucht boven ons observeren.

 

Dag 7: Terugvaren naar Tromsø, ook bekend als Parijs van het Noorden
Als het weer het toelaat, varen we de rest van de dag terug naar Tromsø. Bij aankomst in de Arctische stad kunt u genieten van wat vrije tijd om de laatste souvenirs te kopen of gewoon een wandeling maken om alle indrukken van de week op te snuiven. Als je de kans hebt, is het een absolute must om de Arctische kathedraal te bezoeken of met de iconische Fjellheisen-kabelbaan naar de berg Floya te rijden. Hier heb je een. fantastisch panoramisch uitzicht op de Arctische stad en de omgeving die gegarandeerd prachtige foto's produceren. Je wordt rond etenstijd weer aan boord verwacht, waar de bemanning een laatste verrassing voor je in petto heeft. De rest van de avond kunt u genieten van uw laatste nacht met de bemanning en uw medereizigers.

 

Dag 8: Tot ziens Noorderlicht!
Helaas is ons avontuur door het Arctische landschap van Noorwegen ten einde gekomen. Na een stevig ontbijt wordt u vriendelijk verzocht om voor 09:00 uur van boord te gaan. We hopen dat we u de afwisseling en schoonheid van Noord-Noorwegen hebben kunnen laten zien en dat u heeft genoten van een onvergetelijke ervaring aan boord van het Noorderlicht. U reist op eigen gelegenheid terug naar Nederland.

 

Excursies op het land

Op het schip is een rubberboot (zodiac) aanwezig zodat er onder begeleiding van een ervaren gids excursies aan wal georganiseerd kunnen worden op momenten dat het schip geen ligplaats heeft op een kade. Elke dag zijn er wandelingen gepland (maar alleen als het weer en het ijs het toelaten), waarbij aandacht wordt besteed aan de natuur, geografie, flora en fauna en de geschiedenis van het gebied. Het kan ook zijn dat er documentaires of lezingen aan boord worden getoond om uw kennis over het gebied waarin u reist uit te breiden. Dagelijks wordt u door de gids geïnformeerd over de voortgang van de reis, de weersomstandigheden en heeft u de mogelijkheid om vragen te stellen.

 

LET OP: Dit reisprogramma is uitsluitend bedoeld als indicatie. Het programma kan variëren afhankelijk van de weersomstandigheden, de hoeveelheid daglicht en de wens om zoveel mogelijk mogelijkheden te bieden om dieren in het wild te zien. Het plan voor deze reis is om de Noordpool zoveel mogelijk onder zeil te verkennen, met optimaal gebruik van de wind. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de kapitein besluiten om de westkust of de oostkust van het eiland Senja te verkennen. Routes kunnen plaatsen specificeren waarvoor een landingsvergunning vereist is, die door de relevante nationale autoriteiten moet worden verleend. Een dergelijke toestemming wordt niet verleend voorafgaand aan de publicatie van deze routes. De kapitein beslist uiteindelijk of hij de zeilen of de motor gebruikt. Flexibiliteit is cruciaal voor een traditionele zeilschipcruise in het Noordpoolgebied, net als de bereidheid om compromissen te sluiten op het gebied van comfort.

 

Prijzen najaar 2022 en 2023

Prijs per persoon per arrangement 2022
De reis is te boeken met 2 personen  in dezelfde hut .
Reist u alleen dan verblijft u in een hut op indeling
met iemand van het gelijke geslacht of u kiest voor een privé hut
prijs per persoon
najaar 2022
Standaard (gedeelde)  2-persoons cabine € 1700
Plus cabine (gedeelde) grote 2-persoons cabine 1850
Privé hut voor 1 persoon  € 2775
Vertrekdata najaar 2022: zaterdag 15/10-2022, 22/10-2022, 29/10-2022, 05/11-2022, 12/11-2022, 19/11-2022,
De reis is te boeken met 2 personen  in dezelfde hut .
Reist u alleen dan verblijft u in een hut op indeling
met iemand van het gelijke geslacht of u kiest voor een privé hut
prijs per persoon
najaar 2023
Standaard (gedeelde)  2-persoons cabine € 2030
Plus cabine (gedeelde) grote 2-persoons cabine € 2180
Privé hut voor 1 persoon  € 3270
Vertrekdata najaar 2023: zaterdag 14/10-2023, 21/10-2023, 28/10-2023, 04/11-2023, 11/11-2023, 19/11-2023, 25/11-2023

Reserverings- en verzendkosten per boeking: € 27,00

Calamiteitenfonds: € 2,50

S.G.R. bijdrage per persoon: € 2,50

 

Inbegrepen
- 7 Overnachtingen in hut op basis van vol pension.

- Koffie en thee aan boord en snacks.

- Beddengoed en handdoeken
- Activiteiten als bescheven volgens programma

- Begeleiding  bemanning bestaande uit een kapitein, 1e stuurman, 2e stuurman & een scheepskok

 

Niet inbegrepen

- Vlucht Amsterdam - Tromsø v.v. (Optioneel bij te boeken)P
-Transfer van de luchthaven naar het schip v.v.

- Extra uitgave aan land, zoals drankjes en entreegelden.
- Maaltijden en excursies aan de wal
- Fooi voor bemanning schip. Als algemene richtlijn suggereren we een bedrag van € 8 / € 10,- per dag, per persoon
- Comsumpties aan boord

 

Practische informatie
- reis duurt 8 dagen
- service: volpension
- Inschepen: Tromsø 16:00
- ontschepen: Tromsø 09:00

Conditie van de reiziger

Voor deelname aan de groepsreizen van Voigt Travel dient u in goede geestelijke en lichamelijke conditie te zijn en bent u volledig zelfredzaam. In overleg kunt u met een eigen begeleider deelnemen aan een reis. Onze reisleider heeft geen tijd voor individuele zorg van reizigers en het groepsbelang staat altijd voorop. Mocht u twijfelen over uw conditie of wilt u de mogelijkheden bespreken, neem dan telefonisch contact op, zodat wij u verder kunnen informeren.
Voigt Travel behoudt het recht om reizigers voor of tijdens de reis van deelname uit te sluiten (artikel 11 ANVR reisvoorwaarden) wanneer een deelnemer een goede uitvoering van de reis onevenredig bemoeilijkt of onmogelijk maakt.

Boeken

Wilt u een offerte of boeken? Vul het offerte/boekingsformulier in en kies bij cruise: 8-daagse Zeilreis met de Noorderlicht Walvissen & Wonderen. Wij zenden u spoedig een prijsopgave.