image image image
image

Reisbureau voor reizen naar Scandinavië, Groot-Brittannië, Ierland en IJsland

Scan Britain, uw online reisagent met meer dan 20 jaar ervaring voor reizen door heel Noord Europa

Fiets/Busreis "De Elfsteden Fietstocht" Rijs Friesland 2022

6-daagse fietsbusreis langs de Friese Elfsteden.
Prijs v.a. € 569 p.p.

Deskundig begeleid fietst u langs de Friese Elfsteden. Geniet van het afwisselende landschap van Fryslân met veel water, prachtige vergezichten, ruimte en frisse lucht.
In het waterrijke Friesland kunt u heerlijk fietsen. De vele fietspaden brengen u in alle elf Friese steden, stuk voor stuk prachtige stadjes met een rijke historie. We volgen hierbij grotendeels de route van de heroïsche 'Tocht der Tochten', de Elfstedentocht. Vanuit het dorpje Rijs, gelegen midden in het bosrijke Gaasterland, fietsen we door het karakteristieke Friese landschap langs weides vol koeien en meren vol bootjes.

 

 • Fietsen langs 11 prachtige stadjes
 • Inclusief fietsbegeleider en uitgezette fietsroutes
 • Vriendelijk hotel met geweldige service
 • Actieve reis
 • Veel opstapplaatsen
 
 
 • Dag 1: Naar Rijs en fietstocht Gaasterland en Sloten, ca 35 km
 • Dag 2: Fietstocht van Leeuwarden via Sneek naar IJlst, ca 40 km
 • Dag 3: Fietstocht Stavoren, Hindeloopen en Workum, ca 32 km
 • Dag 4: Fietstocht van Workum via Bolsward en Harlingen naar Franeker, ca 36 km
 • Dag 5: Fietstocht van Dokkum naar Leeuwarden, ca 26 km
 • Dag 6: Per bus terug naar wisselplaats

Routebeschrijving

Dag 1: Heenreis naar Rijs en fietstocht Gaasterland en Sloten: ca 35 km

Vanaf uw opstapplaats wordt u naar de wisselplaats gebracht. Na een kopje koffie stapt u in de gereedstaande touringcar en rijden we naar Hotel Gaasterland in Rijs, waar we de komende vijf nachten zullen verblijven. Ook staat er vandaag een kennismakingsrondje op het programma. Gearriveerd in Rijs fietsen we door de glooiende Gaasterbossen naar Sloten, de kleinste van de Friese Elfsteden. Fraaie koopmanshuizen langs de gracht herinneren nog aan de vroegere rijkdom van dit oude en mooi bewaard gebleven vestingstadje. Langs het IJsselmeer en door het heuvelachtige natuurgebied fietsen we terug naar Hotel Gaasterland.

Dag 2: Fietstocht van Leeuwarden via Sneek naar IJlst: ca. 40 km

In de ochtend stappen we in de touringcar voor een eerste bezoek aan Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland. Vanuit Leeuwarden fietsen we langs verschillende terpdorpen en ziet u de eerste kop-hals-rompboerderijen. Over de oever van het Sneekermeer zetten we onze fietstocht voort naar Sneek. Deze stad, ontstaan uit twee dicht bij elkaar gelegen terpen, werd in de 16e eeuw omgeven door vestingwallen en grachten. Het werd de best verdedigde stad van Friesland en groeide uit tot een marktstadje. Het pronkstuk van de stad is de waterpoort uit 1613. Vervolgens fietsen we door naar IJlst, van oudsher een stadje van houtbewerking en scheepsbouw. Een overblijfsel hiervan is de nog volop in gebruik zijnde houtzaagmolen De Rat. Aan het einde van de dag keren we per bus terug naar ons hotel.


Dag 3: Fietstocht Stavoren, Hindeloopen en Workum: ca 32 km

Door de Gaasterbossen fietsen we naar het IJsselmeer. Vervolgens voert de tocht ons over en langs de IJsselmeerdijk voorbij Stavoren, het oudste stadje van Friesland, naar Hindeloopen. In deze scheepvaartstad aan de oevers van het IJsselmeer worden oude tradities nog volop in ere gehouden en weerklinken zeemansliederen in de smalle straten en eeuwenoude monumenten. We zetten onze fietstocht voort langs de Fluessen naar Gaastmeer. We bereiken het kleine watersportdorp met een fiets- en voetveer. In het gezellige Workum is een bezoek aan het Jopie ­Huisman museum zeker de moeite waard. Aan het einde van de dag rijden we per bus terug naar ons hotel.


Dag 4: Fietstocht van Workum via Bolsward en Harlingen naar Franeker: ca 36 km

Na het ontbijt vertrekken we per bus richting Workum. Vanuit Workum fietsen we over een prachtig pad langs de Flakke en Aldegeaster Brekken naar Bolsward. Dit pareltje heeft een fraai centrum met grachten en tientallen monumenten. Sta stil en bewonder het sierlijke stadhuis, volgens velen het mooiste van Nederland. Hierna fietsen we door naar Harlingen, de belangrijkste havenstad van Friesland met een rijke geschiedenis en gezellige terrassen aan het water. We zetten onze fietstocht voort naar de voormalige universiteitsstad Franeker, met het oudste werkende planetarium ter wereld. Per bus keren we terug naar ons hotel.


Dag 5: Fietstocht van Dokkun naar Leeuwarden: ca 26 km

Na het ontbijt rijden we per bus naar Dokkum. Dokkum is de meest noordelijke stad van Nederland, het keerpunt van de Elfstedentocht en de stad van Bonifatius. Van de rijke historie is tegenwoordig nog veel terug te zien. Met maar liefst 140 rijksmonumenten staat de historische binnenstad nog altijd trots overeind. Dat ziet u terug in de prachtige bolwerken en de oude fabriek waar de echte Berenburg jenever vandaan komt. Vanuit Dokkum fietsen we over het jaagpad langs de Dokkumervaart en door het bekende Elfstedentochtdorp Bartlehiem naar Leeuwarden. Door de korte fietsafstand heeft u nog voldoende tijd om de stad te verkennen. De historische binnenstad met de grachten, monumenten en musea, de Oldehove en het Fries Museum zijn zeker aanraders! Het centrum van Leeuwarden is het best bewaarde geheim van Nederland, met een toren die schever staat dan het bouwwerk in Pisa. Leeuwarden is in 2018 zelfs uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa! Per bus keren we aan het einde van de dag terug naar ons hotel.


Dag 6: Per bus terug naar wisselplaats:

Na een heerlijk ontbijt nemen we afscheid van Friesland. We rijden naar de wisselplaats voor het afscheidsdiner. Na de maaltijd wordt u naar uw uitstapplaats gebracht.

 

Overnachtingen:

Hotel Gaasterland***

Gelegen
Dit uitstekende hotel is rustig gelegen in het bosgebied van Gaasterland.

Faciliteiten
Receptie, lift, lounge, bar, restaurant, terras, vier bowlingbanen en meerdere zitruimtes met o.a. tv, biljart en diverse spelmogelijkheden. Gratis wifi in het hele hote

Kamers
De keurige kamers zijn voorzien van tv, telefoon en badkamer met douche en toilet..

Bijzonderheden

Ontbijt- en dinerbuffet. De warme en koude drankjes in de bar en het restaurant kunt u zelf inschenken en aftekenen op een drankjeskaart.

 

Het programma is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen en zet- en drukfouten.


Prijzen 2022

Vertrekdata & Prijzen p.p. obv 2p kamer obv 1p kamer
ma 22-05-2022 € 579 € 628
ma 19-09-2022 € 569 € 618

Reserveringskosten: € 27,00

SGR-bijdrage per persoon: € 5,00
Calamiteitenfonds € 2,50

Inbegrepen

 • Vervoer per luxe Comfort Class touringcar fietsaanhanger
 • Deskundige chauffeur/reisbegeleider
 • Koffie voor vertrek op wisselplaats
 • Ervaren fietsbegeleider gedurende de hele reis
 • Fietsroutepakket incl. GPS-tracks
 • 5 overnachtingen in Hotel Gaasterland, in Rijse,
 • 5x ontbijt, 3x lunchpakket, 5x diner
 • 1x Bowlingavond
 • 1x Filmavond
 • Afscheidsdiner op wisselplaats

 

Huurfiets optioneel bij te boeken:
hybridefiets € 75 p.p. en e-bike € 130 p.p. voor het gehele verblijf (exclusief fietsverzekering voor schade en/of diefstal, € 2 p.d.).
De huurfietsen worden afgeleverd op onze wisselplaats in Didam


Excursiegelden ter plaatse:

Tenzij anders vermeld, zijn entreegelden voor bijv. kastelen en musea niet inbegrepen. Wij verplichten u tot niets, u bepaalt zelf waar u aan deelneemt. Bovenstaand bedrag is een richtprijs. Een actueel overzicht volgt bij uw reisdocumenten

 

Groepsgrootte

min. 25 en max. 44 deelnemers

 

Opstapschema

 • Mogelijkheid geven wij op bij uw offerteaanvraag, afgestemd op uw woonplaats.
 • (Andere plaatsen op verzoek mogelijk).

Boeken

Wilt u een offerte of boeken? Vul het offerte/boekingsformulier in en kies bij Busrondreis de 6-daagse fietsbusreis De Elfsteden Fietstocht door Friesland.
Wij zenden u spoedig een prijsopgave.