image image image
image

Reisbureau voor reizen naar Scandinavië, Groot-Brittannië, Ierland en IJsland

Scan Britain, uw online reisagent met meer dan 20 jaar ervaring voor reizen door heel Noord Europa

Corona:

Gevolgen coronavirus voor reizen naar het buitenland.
We mogen weer, maar hou de beperkingen in het oog

Laatst bijgewerkt: 6 januari 2022


We hebben een hele bizarre tijd achter ons liggen en we willen u, voor zover mogelijk, informeren hoe Scan Britain handelt met betrekking tot reizen en COVID-19.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de regering heeft aangekondigd dat per 24 juni 2021 het EU Digitale Corona Certificaat beschikbaar komt, en voor veel landen versoepelingen komen m.b.t. reizen naar het buitenland vanaf 1 juli 2021.
Dit geldt (nog) niet voor al onze vakantielanden, maar we gaan de goede kant op. Veel word mogelijk vanaf juli 2021. Wij gaan er van uit, dat dit nog gaat veranderen, zodra de besmettingscijfers in Nederland  voldoende is afgenomen of in de betreffende landen het veilig genoeg is.

Alle noodzakelijke en actuele informatie vind u op de website Nederlandwereldwijd.
Heeft u vragen,neem dan per e-mail contact met ons op.

 

Digitale EU Covid-certificaat vanaf 1 juli 2021
Per 1 juli is het  Corona reiscertificaat beschikbaar. Vanaf die datum kunnen inwoners van de Europese Unie via een app met QR-code naar alle EU-landen reizen. Een QR-code wordt afgegeven als je volledig gevaccineerd bent, een negatieve PCR-test kan tonen of wie kan aantonen de afgelopen 180 dagen corona te hebben gehad. Met het digitale EU Covid-certificaat, zoals het reisbewijs officieel gaat heten, hebben inwoners van de Europese Unie toegang tot de andere lidstaten. Er kunnen eventueel nog wel aanvullende maatregelen gelden maar dan moeten daar wel gegronde redenen voor zijn Het Europees Parlement verwacht dat de lidstaten onderling veel meer zullen afstemmen en coördineren dan vorig jaar zomer is gebeurd.

Bovenstaande zal ook van toepassing zijn op verschillende niet-EU-leden van de open-grenszone van Schengen, o.a. IJsland en Noorwegen, maar niet op voormalig EU-lid Groot-Brittannië.

 

Regelgeving per 15-11-2021 (beknopte informatie).
Maar LET OP!.....
regelgeving verandert dagelijk, afhankelijk van de situatie van het moment.

 

Cruisereizen van de HOLLAND AMERIKA LINE Cruisereizen in het Middellandse Zeegebied  vertrekkend vanaf half augustus 2021: U bent van harte welkom vanaf 2 weken na u volledig gevaccinatie.

 

Finland is door Nederland als geel land aangemerkt (reizen mogelijk).
U kunt naar Finland reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat - DCC) als: u 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
u een herstelbewijs heeft dat laat zien dat u in de laatste 6 maanden hersteld bent van COVID-19.
U hoeft dan geen extra coronatest af te laten nemen bij aankomst in Finland.
U hoeft niet in quarantaine.
Heeft u geen bewijs van volledige vaccinatie en geen herstelbewijs?
Dan kunt u met uw coronabewijs (DCC) naar Finland reizen als: u 14 dagen of langer geleden een 1e vaccinatie heeft gehad, of; u een negatieve PCR-test heeft niet ouder dan 72 uur bij aankomst.
U moet zich bij aankomst binnen 3 tot 5 dagen nog een keer laten testen. In afwachting van de uitslag gaat u in (thuis)quarantaine

Op 22/12-2021 besloten:
De Finse regering heeft besloten om tijdelijk de controle aan de binnengrenzen opnieuw in te voeren en een certificaat van een negatief Covid-19-testresultaat is ook vereist van mensen die tussen 28.12.21 - 16.1.22 naar Finland reizen vanuit de EU en het Schengengebied.
Het testresultaat moet minder dan 48 uur oud zijn en de resultaten van zowel de PCR- als de antigeentest worden geaccepteerd. De eis is van toepassing op degenen die in 2005 of eerder zijn geboren tot 31.12.2021, en degenen die zijn geboren in 2006 of eerder na 1.1.2022.
Bekijk voor het volledige reisadvies naar Finland

 

Ierland: s door Nederland als geel land aangemerkt (reizen mogelijk).
U kunt met uw coronabewijs (EU Digitaal Corona Certificaat) naar Ierland reizen als:
U bij aankomst een Digital Passenger Locator Form (PLF) kunt laten zien, en;
U volledig gevaccineerd bent (dit verschilt in Ierland per vaccin*), of;
U kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19 minimaal 11 en maximaal 180 dagen geleden, of; Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur bij aankomst.
U hoeft dan niet in quarantaine.

Bekijk hier het geldende reisadvies rondom corona in Ierland.

 

Denemarken heeft een geel reisadvies:

Volledig gevaccineerde personen uit de EU- en Schengenlanden zijn welkom.
U kunt naar Denemarken reizen met uw coronabewijs (Digitale Corona Certificaat) als:
U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
U kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19 in de laatste 6 maanden, of;
Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur voor vertrek, of;
Uw negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur voor vertrek.
Kinderen jonger dan 17 jaar, die met een volledig gevaccineerde of negatief geteste volwassene meereizen, hoeven niet getest te worden.
Als u vanuit Nederland naar Denemarken reist met een negatief testresultaat moet u in Denemarken nog een test doen.

Bekijk hier het geldende reisadvies rondom corona in Denemarken.

 

IJsland heeft een geel reis advies:
U kunt naar IJsland reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat) als:
u 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
u een herstelbewijs heeft dat minimaal 14 dagen en maximaal 180 dagen oud is.
Alle reizigers moeten een negatieve PCR- of antigeentest laten zien.
Deze mag maximaal 72 uur oud zijn voor vertrek.
Voor volledig gevaccineerden of reizigers die hersteld zijn van corona is een antigeentest voldoende. Niet volledig gevaccineerde reizigers moeten een PCR-test laten zien.
Bent u niet volledig gevaccineerd en reist u met een negatieve test als uw coronabewijs? Dan moet u bij aankomst 2 PCR-testen doen, met tussentijds 5-6 dagen quarantaine.
Kinderen jonger dan 16 jaar hoeven voor vertrek niet getest te worden.

Voor vertrek moet u zich digitaal registreren bij de IJslandse overheid.

 

Noorwegen

De kleurcode voor Noorwegen is geel, maar Noorwegen hanteert strenge inreisregels en heeft Nederland op de rode lijst geplaats.

Vanwege de stijgende coronacijfers in binnen- en buitenland verscherpt Noorwegen zijn inreisregels. Bezoekers moeten zich vanaf eind november online registreren. De nieuwe toegangsregels gelden vanaf 26 november 2021. Iedereen die het Scandinavische land vanuit het buitenland binnenkomt, moet zich digitaal registreren op www.entrynorway.no.  Daarnaast moet een coronacertificaat worden overlegd dat vaccinatie of herstel aantoont. Degenen die niet zijn gevaccineerd, moeten bij binnenkomst een negatieve test laten zien en zich na binnenkomst opnieuw laten testen. Deze regels gelden niet voor kinderen onder de 16 jaar.

Ongevaccineerde mensen moeten bij aankomst in Noorwegen voor 10 dagen in reisquarantaine.
Bent u niet beschermd tegen COVID-19? Dan moet u zich houden aan de volgende regels:
U moet zich digitaal registreren binnen 3 dagen voor aankomst in Noorwegen;
Bij aankomst moet u zich laten testen (antigeen sneltest).
Als er geen testmogelijkheid is waar u het land binnenkomt dan moet u zelf binnen 24 uur na aankomst een test laten doen bij een testlaboratorium.
Onbeschermde kinderen moeten ook getest worden.
U moet 10 dagen in quarantaine op een geschikte locatie, dat wil zeggen, in een eigen slaapkamer, eigen sanitair en eigen keuken (of de mogelijkheid om eten te laten bezorgen).
U kunt (op z’n vroegst na 72 uur na aankomst in Noorwegen) een PCR-test laten doen. Als het testresultaat negatief is voor COVID-19 dan kunt u uit de quarantaine.
Kinderen onder de 17 jaar oud hoeven zich niet vooraf te registreren en kinderen onder de 18 jaar oud hoeven niet in quarantaine.
Wel wordt aangeraden dat zij op dag 3 na aankomst een PCR-test laten doen.

Testen tijdens reisquarantaine
Als u niet eerder dan drie dagen na aankomst in Noorwegen een PCR-test aflegt en het testresultaat negatief is, kunt u uw reisquarantaine beëindigen. U moet het testresultaat kunnen documenteren. Dit kan bijvoorbeeld via de testresultaten pagina bij Helsenorge.no. Verblijf je in een quarantainehotel, dan krijg je van de gemeente een test aangeboden.

Lees verder de gegevens
https://www.helsenorge.no/en/coronavirus/international-travels/#travel-quarantine


U hebt uw coronabewijs nodig om terug te keren naar Nederland.
U heeft na verblijf in een land buiten de EU/Schengen waar Noorwegen onder valt, bij een terugreis naar Nederland altijd minimaal 1 van deze documenten nodig: een vaccinatiebewijs (bijvoorbeeld in de CoronaCheck-app of op papier); een herstelbewijs afgegeven door een EU/Schengenland (bijvoorbeeld in de CoronaCheck-app of op papier); een negatief testbewijs afgenomen in het land waar u vertrekt (voor iedereen van 12 jaar en ouder, er zijn uitzonderingen voor sommige reizigers);
U kunt een controle verwachten aan de Nederlandse grens. Of u moet de documenten laten zien als u aan boord gaat van een vliegtuig, internationale trein of ferry.
Bekijk hier het volledig geldende reisadvies rondom corona in Noorwegen.


Zweden: De kleurcode voor Zweden is geel.
Zweden gaat de inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland per 28 december aanscherpen.
Reizigers kunnen dan alleen naar Zweden op vertoon van een negatieve corona-test (antigeen, PCR, LAMP of TMA) die binnen 48 uur voor aankomst in Zweden is uitgevoerd. Dit geldt ook voor reizigers die gevaccineerd of hersteld zijn.
U kunt naar Zweden reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat - DCC) als:
u een vaccinatiebewijs heeft dat aantoont dat u tenminste 14 dagen geleden de laatste dosis van het vaccin heeft ontvangen, of;
u een testbewijs heeft van een negatieve COVID-19 test (antigeen, PCR, LAMP of TMA) die binnen 72 uur voor aankomst in Zweden is uitgevoerd, of;
u een herstelbewijs heeft dat aantoont dat u tenminste 11 dagen en niet langer dan 180 dagen geleden positief bent getest voor SARS-COV-2.
U hoeft niet in quarantaine na aankomst in Zweden.
Er zijn uitzonderingen op deze inreisbeperkingen.
Lees verder in het reisadvies wat de uitzonderingen zijn.
Bekijk hier het geldende reisadvies rondom corona in Zweden .

 

Groot Brittannië

Vanaf 9 januari 2022 zijn de regels voor reizen naar geheel Groot BrittannÏe versoepeld, dus ook naar Schotland, Wales en Noord Ierland.

U hoeft vanaf 9 januari 2022 als u volledig gevaccineerd bent,  niet meer vooraf in Nederland te testen, en de nog wel verplichte test binnen 2 dagen bij binnenkomst van de UK, NIET in quarantaine af te wachten.

Dit is wat u moet doen als u in aanmerking komt als volledig gevaccineerde voor reizen naar Engeland.

Voordat u naar Engeland reist:

- boek en betaal voor een COVID-19 PCR test of antigeentest– af te nemen na aankomst in Groot Bittannië.

- vul een passenger locator formulier in
– in te vullen in de 48 uur voordat u aankomt in Engeland

U moet uw COVID-19-testboekingsreferentienummer invoeren op uw passagierszoekerformulier.
Als u minder dan 2 dagen in Engeland bent, moet u nog steeds een COVID-19-test van dag 2 boeken en betalen.
Wanneer u aankomt in Engeland
– volledig gevaccineerd
Na aankomst in Engeland moet je een COVID-19 PCR-test of antigeentest doen. Dit is de test die je voor de reis hebt geboekt. U kunt de test op elk gewenst moment na aankomst en uiterlijk voor het einde van dag 2 afleggen. U hoeft in Engeland  niet meer in quarantaine bij aankomst, ook niet als u naar Schotland, Wales en Noord-Ierland reist.
Als uw testresultaat positief is, moet u zichzelf gedurende 10 volledige dagen isoleren. De dag van de test is dag 0.

 

Als u niet volledig bent gevaccineerd
Voordat u naar Groot Brittannië reist, moet u:
- een COVID-19 test te doen in de 2 dagen voordat u naar Engeland reist

- boek en betaal voor dag 2 en dag 8 COVID-19 PCR-tests - af te nemen na aankomst in Engeland

- vul een passenger locator formulier in – in te vullen in de 48 uur voordat u aankomt in Engeland

Na aankomst in Engeland moet u:
- quarantaine thuis of op de plaats waar u verblijft voor 10 volledige dagen
- neem uw COVID-19 PCR-tests af
- u moet deze tests boeken voordat u op reis gaat

U moet de eerste test op of voor dag 2 afleggen en de tweede test op of na dag 8. De dag dat je aankomt is dag 0. Als je test van dag 2 positief is, hoef je geen dag 8-test te doen.
Als je minder dan 10 dagen in Engeland bent, moet je in quarantaine voor de tijd dat je in Engeland verblijft. U moet dag 2 en dag 8 PCR-tests boeken. Je hoeft de testen alleen af te leggen als je op die dagen nog in Engeland verblijft.

 

Als u vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland reist, moet u zich voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent). Als u volledig gevaccineerd bent hoeft u niet in quarantaine na terugkeer uit het Verenigd Koninkrijk, u moet wel een quarantaineverklaring bij u hebben.

Bekijk hier het geldende reisadvies rondom corona in Engeland/Wales/Schotland.

 

Let op!!!! Vanaf 1 oktober is een geldig paspoort verplicht als u naar Groot Brittannië reist.
Een ID is dan NIET MEER GELDIG.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Visit England heeft samen met de toeristische organisaties van Noord-Ierland, Schotland en Wales een nieuwe kwaliteitskeurmerk gelanceerd voor bedrijven welke aan de gestelde maatrgelen voldoen: We're good to go.

Als u naar de UK reist, kunt u hier veilig gebruik van maken.

 

Ierland heeft een soortgelijk keurmerk: Safety Charter Covid-19.

U kunt  gebruik maken van accommodaties die aan die keurmerken voldoen.

 

Overige Corona reisadviezen per land vermeld door verschillende verkeersbureaus
Wat zijn de Corona maatregelen in Denemarken (Wat vermeldt Visit Denmark)?
Wat zijn de Corona maatregelen in Finland. (Wat vermeldt Visit Finland)?
Wat zijn de Corona maatregelen in Groot-Brittannië. (Wat vermeldt de Britse overheid)?

Wat zijn de Corona maatregelen in Ierland. (Wat vermeld Visit Ireland)?
Wat zijn de Corona maatregelen in Noorwegen. (Wat vermeldt Visit Norway)?
Wat zijn de Corona maatregelen op IJsland. (Wat vermeldt Visit Iceland)?
Wat zijn de Corona maatregelen in Zweden. (Wat vermeldt Visit Sweden)?

Kan ik mijn reis kosteloos annuleren?

U kunt uw geboekte reis niet kosteloos annuleren als er (nog) geen duidelijkheid is over de situatie op het moment van uw geplande vertrek.  Annuleren vanwege een besmettelijk virus dekt een annuleringsverzekering veelal niet. Check voor de zekerheid uw polisvoorwaarden en/of neem contact op met uw verzekeraar. Voor boeken van een groot aantal nieuwe reizen voor 2021  kunnen wij versoepelde annuleringsvoorwaarden aanbieden. Vraag er na bij boeken, wat voor de door u gewenste reis geldt.

Moet uw reis opnieuw door Covid-19 worden geannuleerd, dan betalen wij binnen 2 weken het reeds door u (aanbetaalde)bedrag terug.