image image image
image

Reisbureau voor reizen naar Scandinavië, Groot-Brittannië, Ierland en IJsland

Scan Britain, uw online reisagent met meer dan 20 jaar ervaring voor reizen door heel Noord Europa

Ierland, het groene eiland, vakantieland voor rondreizen langs B&B's of cottages.

 

Het land kent een lange kustlijn, waarvan de westkant met meest spectaculair is, 2500m km lang en ruig, en de Wild Atlantic Way wordt genoemt.In het Zuidwesten vind u de beroemde Ring of Kerry, in het Noordwesten het prachtige Donegal en vergeet de hoofdstad Dublin niet, een echte studentenstad met vele pubs en eetgelegenheden. Vergeet ook de Cliffs of Moher en de beroemde Giant’s Causeway in Noord Ierland niet. Boek uw vakantie in een cottage, B&B's, hotels of rondreis door Ierland bij Scan Britain.


 

Algemene informatie Ierland

 

Autorijden in Ierland

In Ierland wordt links gereden en verkeer op een rotonde heeft altijd voorrang. Kijk altijd naar rechts als u vanuit stilstaande positie wegrijdt en haal rechts in. Het verkeer op hoofdwegen heeft voorrang boven het verkeer op kleinere wegen.  Een witte streep, aangebracht over de breedte van de weg betekent stoppen en voorrang geven aan het verkeer op de weg voor u. Let op afwijkende verkeersborden.


Tolwegen
In Ierland zijn in principe geen tolwegen.
Wel is er een tolbrug bij Dublin (M50: West-Link tolbrug) en is er onlangs bij Dublin een toltunnel geopend.  

 

Maximum snelheid

Sinds 2005 worden de maximumsnelheden in de Ierse republiek in kilometers per uur (km/h). In Noord-Ierland wordt de maximum snelheid nog wel aangegeven in mijlen.
Maximumsnelheden (Ierse Republiek): binnen de bebouwde kom 50 km per uur, buiten de bebouwde kom en op B-wegen 80 km per uur, hoofdwegen 100 km per uur.
Maximumsnelheden (Noord-Ierland): binnen de bebouwde kom 30 mijl (48 km) per uur, buiten de bebouwde kom en op B-wegen 60 mijl (96 km) per uur, snelwegen 70 mijl (112 km) per uur.

 

Koplampen
Koplampen van uw auto staan afgesteld op de berm. Dit betekent dat ze in Groot-Brittannië op de andere weghelft schijnen, waardoor ze tegenliggers kunnen verblinden. Aangezien het verblinden van de tegenligger verboden is, wordt u aangeraden uw koplampen af te plakken als u van plan bent in het donker te rijden. Hiervoor zijn speciale stickers in Nederland te koop o.a. bij de ANWB. U kunt echter ook zelf uw koplampen afplakken.

 

In geval van Nood

In Ierland kunt u in geval van nood bellen met nummer 112 of met 999. Via beide nummers kunt u zowel politie, brandweer als ambulance bereiken. Het gebruik van de nummers is gratis, maar ze zijn alleen bedoeld voor echte noodgevallen. Aan de kust kunt u via nummer 999 ook verbonden worden met de Britse kustwacht, the Royal National Lifeboat Institute.
Bent u iets kwijtgeraakt of is er iets van u gestolen, doe dan altijd aangifte bij de politie. Het verslag van de aangifte heeft u nodig om de schade te verhalen op uw verzekering. Een loket voor verloren voorwerpen (Lost & Found) vindt u op alle grote trein- en busstations. In alle steden en dorpen bevinden zich politiebureaus waar u zich kunt melden, mocht u problemen hebben

Elektriciteit
De standaardvoltage in de Ierse Republiek is 220 volt; in Noord-Ierland is dat 240 volt. In enkele gevallen is hierdoor wellicht een transformator nodig. De stopcontacten in Ierland hebben over het algemeen drie contactpunten. Daarom is het raadzaam een adapterstekker mee te nemen..

Feestdagen
• Nieuwjaarsdag | New Year's Day heel Groot-Brittannië - 1 januari
• St Patrick's Day - 17 maart
• Goede vrijdag | Good Friday 
• 2e Paasdag | Easter Monday
• May Bank Holiday - 1e maandag in mei
• First Monday June - eerste maandag in juni
• First Monday August - eerste maandag in augustus
• October Bank Holiday - laatste maandag in oktober
• 1e Kerstdag | Christmas Day - 25 december
• 2e Kerstdag | St. Stephan's Day  - 26 december

Op Kerst na zijn op feestdagen (in Ierland 'Bank Holidays' genoemd) de meeste bezienswaardigheden en veel winkels geopend. Banken en postkantoren zijn gesloten. Veel Bank Holidays vallen op maandag. Veel Ieren gebruiken deze lange weekenden voor een korte vakantie in eigen land. Houd rond die data dus rekening met een beperkt aanbod aan accommodatie en hogere prijzen..

Fooien
In Ierland is het niet echt duidelijk  hoe men met fooien omgaat.

Over het algemeen  wordt er 10-15% fooi gegeven, indien u tevreden bent. Soms wordt er fooi berekend op de rekening van hotels en restauarants, dus let daarop. Fooi is dat uiteraard niet meer nodig..

Geld & credit cards
U betaalt in Ierland met de euro.. In Noord-Ierland betaalt men met ponden (pound Sterling of GBP).

Wilt u contant geld opnemen. De meeste banken hebben pinautomaten en accepteren de meeste creditcards. U dient bij hun eigen bank na te vragen of u de faciliteiten kunt gebruiken. Over het algemeen geldt dat Plus kaarthouders geldautomaten kunnen gebruiken met het Visa-symbool, en Cirrus kaarthouders de automaten met een MasterCard-symbool. Heeft u het Maestro-logo op uw pinpas staan, dan kunt u pinnen bij geldautomaten voorzien van een Maestro-logo. Tevens kunt u met uw pinpas betalen in winkels en restaurants waar u het Maestro-logo ziet staan.
Alle creditcards met een Visa-, MasterCard- of American Express-symbool worden vrijwel overal in Ierland geaccepteerd. Bezoekers met een andere creditcard dienen van te voren te informeren of die kaart wordt geaccepteerd.


Hotels/Guesthouses/B&B's/Cottages
In Ierlandië is een grote verscheidenheid aan soorten van accommodaties, van groot tot zeer klein, van zeer luxe kasteelhotels tot eenvouduige B&B's met 1 of 2 kamers.

Ook cottages en vakantiewoningen op parkjes zijn populair.

Klimaat en kleding

Klimaat is vergelijkbaar met Nederland, maar erg wisselvallig en soms regenachtig. In de hoger gelegen gebieden en langs de kust  kan het weer snel omslaan. Houdt daar rekening met goede outdoor kleding en wandelschoenen.


Reisdocumenten
Voor een bezoek aan Ierland heeft u een geldig Nederlands paspoort of een (Europese) identiteitskaart nodig. Zij moeten in ieder geval geldig zijn tot en met de dag van uw thuiskomst. Neem ook uw rijbewijs en verzekeringspapieren mee.
Heeft u een andere nationaliteit dan de Nederlnadse, dan kunnen er andere voorwaarden van toepassing zijn. Voor meer informatie kunt u terecht bij de Ierse ambassade in Den Haag, 070-3630993, of voor Noord-Ierland met het Britse Consulaat in Amsterdam, 020-6764343. .

Taal
Engels is de voertaal, maar in Ierland wordt vaak een dialect gesproken.

Telecommunicatie
Indien u vanuit Ierland naar Nederland belt, toetst u 0031, dan het netnummer zonder 0 en vervolgens het abonneenummer. Vanuit Nederland naar Ierland draait u (00) gevolgd door de code voor de Ierse Republiek (353) en voor Noord-Ierland draait u (00) gevolgd door de code voor Noord-Ierland (44). Tip: zorg ervoor dat de nummers in het telefoonboek van uw mobiele telefoon al beginnen met 0031, dan kunt u meteen bellen met uw mobiele telefoon.

Tijdsverschil

Het is in Ierland altijd 1 uur vroeger dan in Nederland. Net als in Nederland kent Ierland een zomertijd waarbij de klok 1 uur vooruit gaat.  Zomer- en wintertijd gaat in Ierland op dezelfde dagen in als in Nederland. Het tijdsverschil blijft dus 1 uur.